EFT-boken EFT
Emotional Freedom Techniques
Metoden som gör skillnad för stress, hälsa, smärtor, framgång, relationer och … Ann-Sofi Forsberg och Kjell Forsberg

Baksidestext |Förord |  Innehållsförteckning |  Recensioner och kommentarer

Pressmeddelande

Köp EFT-boken i pappersversion eller som ebok: adlibris.com | bokus.com  | elib

Köp en signerad bok direkt av oss för 250 kr. Porto ingår inom Sverige. Beställ via info@centerforenergipsykologi.se eller ring:  0708 487260

Baksidestext

Jag har gått många kurser i personlig utveckling, healing av olika slag, akupressur, samtalsterapeututbildning m.m. de senaste 25 åren med ett mål, att både kunna hjälpa mig själv och andra. Men vart har jag egentligen kommit?

En sak som blev uppenbar för mig under EFT kursen var den kraft som jag kunde ana i EFT, en viss rädsla men också en fantastisk möjlighet.  Kanske var det möjligt för mig att äntligen frigöra mig med EFT.

Jag ser EFT som en banbrytande metod eftersom du kommer åt det som finns bakom intellektet. I traditionell terapi kan du “hålla dig uppe i huvudet” och bara kortvarigt vistas i känslan. Du kommer  inte åt kroppsminnen som är omedvetna eller som du försöker  gömma för dig själv. Du kan till och med vara “en duktig klient” eller låtsas att det hjälpt fast du är lika rädd eller har lika bunden energi som innan. Med EFT kan du inte låtsas.

Om du välkomnar EFT fullt ut så kan du inte styra det du upp-lever med intellektet. Det som din själ längtar efter att frigöra kommer att frigöras, förr eller senare, om du fortsätter att skapa utrymme och “knacka”.

Jag har använt EFT för att ta bort oro och stress i vardagen och för att ändra min sinnesstämning. Jag har också använt EFT när jag har haft svårt att varva ner och somna på kvällen.

EFT är ett fantastiskt självhjälpsverktyg och jag är övertygad om att både energimedicin och energipsykologi, som EFT, är framtiden.

Marita W
Samtalsterapeut och kursledare

Förord

Det har kommit en ny generation psykologiska behandlingsmetoder som går under namnet energipsykologi. De fungerar ofta mycket bra mot känslomässiga störningar, men har även en god effekt på mentala och fysiska problem.

Energipsykologi bygger på den avgörande upptäckten att känslomässiga störningar sitter som blockeringar i vårt energisystem. Att vi människor har ett energisystem är ingenting nytt. Det har kineserna känt till i 5000 år.

Akupunktur bygger på att balansera detta energisystem genom akupunktur eller akupressur. Även vår västerländska medicin är medveten om dessa energier och kallar dem för bioelektriska. När vi tar EKG (elektrokardiografi) mäter vi den elektriska aktiviteten i hjärtat. När vi tar EEG (elektroencefalografi) mäter vi den elektriska aktiviteten i hjärnan.

Vad som är nytt är förståelsen att känslomässiga problem sitter som blockeringar i vårt energisystem. De har en mer kroppslig aspekt än vi tidigare har förstått. Även om vi inte vill ha dem, även om vi försöker komma undan dem på alla sätt, så blir vi inte av med dem. Det sägs att tiden läker alla sår och så kan det ofta vara.

Med tiden laddar svåra känslor gradvis ur och tappar sitt grepp om oss. Men med energipsykologiska behandlingar kan vi förkorta detta långsamma, årslånga läkande till minuter. Det fungerar på så sätt att när våra energier kan strömma fritt i vårt energisystem släpper de känslomässiga blockeringarna.

Det optimala är att de känslomässiga energierna kommer in i oss, strömmar igenom oss och sedan ut från oss. Titta på små barn som ena stunder gråter och andra stunden skrattar. Känslorna sitter inte fast, de får strömma fritt hela tiden. Känslor är inte farliga i sig, så länge de får flöda fritt. För då kan de komma in i och sedan lämna vårt energisystem. Problemet för oss vuxna är att känslor kan fastna och sätta sig som blockeringar i vårt energisystem.

En medelålders kvinna kom till mig med svårartad åskskräck. När hon var liten flicka hade blixten slagit ned i familjen hus och antänt taket. Sedan dess blev hon panikslagen så fort hon hörde åskmullret. Hon hade sökt hjälp på många håll men rädslan var intakt.

Vi gjorde några energipsykologiska behandlingar mot åskrädsla vid samma behandlingstillfälle. Hon fick även själv lära sig metoden och fick med sig instruktioner hem. När jag träffade henne några veckor senare berättade hon glädjestrålande att åskrädslan var borta.

En annan medelålders kvinna kom till mig och var nedbruten av sorg över att hennes tonårsson hade tagit livet av sig ett halvt år tidigare. Sorgen över detta var fullt naturlig. Men hon hade fastnat i sorgen och den lamslog henne. Vi träffades vid några tillfällen och arbetade med energipsykologiska metoder för att hjälpa henne komma vidare i sorgearbetet.

Hon fick sitta och bokstavligen tömma ut uppdämd sorg ur sitt energisystem under lång tid. Det fanns även andra känslor vi arbetade med som ilska och självanklagelser. Efter några behandlingstillfällen hade sorgen släppt sitt förlamande grepp om henne, ”fladdermössen i magen” som hon uttryckte det var borta och det mycket spända uttrycket i ansiktet hade mjuknat. Sorgen var inte helt borta och det var inte heller syftet med behandlingen. Men hon hade kommit vidare i sorgeprocessen och kunde orientera sig ut i livet igen. Hon var inte längre lamslagen.

Sedan jag börjat använda energipsykologiska behandlingsmetoder har min förmåga att bistå andra människor ökat markant. Jag använder även andra metoder, men jag ser de energipsykologiska metoderna som ytterligare strängar på mina behandlingsinstrument. För min del fungerar mindfulness och energipsykologi utmärkt att kombinera. Jag märker även att ju mer jag arbetar med dessa metoder, desto mer övertygad blir jag om deras stora potential.

Det sägs att en sanning genomgår tre faser. Först förlöjligas den, sedan bekämpas den och slutligen erkänns den som någonting helt självklart. Energipsykologin är här för att stanna och bevisar sin förmåga dagligen, världen över. Den kommer snart att betraktas som någonting självklart även i Sverige. Alla lyckade behandlingar och forskningen pekar mot detta. Min förhoppning är att denna bok kommer att bidra till etableringen av energipsykologin i Sverige. Den har alla förutsättningar att göra det.

Jag rekommenderar alla som arbetar i människobehandlande yrken att utbilda sig i energipsykologi, psykologer, psykoterapeuter, läkare, socionomer, sjuksköterskor, kuratorer och präster mm. Jag rekommenderar även den intresserade allmänheten att utbilda sig i energipsykologi. Fördelen med den är att själva metoderna är ganska enkla att lära sig och att man snabbt kan få tämligen goda effekter själv. Sedan kan det behövas välutbildade och erfarna behandlare när vi kör fast och inte kommer längre. Av egen erfarenhet kan jag även rekommendera författarna till denna bok, Ann-Sofi och Kjell Forsberg, som utmärkta lärare.

Leg. psykolog Christer Spolin
Hedemora
Juni 2010

Innehållsförteckning

Ansvarsfriskrivning
Tack till
Förord
INLEDNING …………………………………………………………………………………… 10

LÄR DIG GRUNDERNA I EFT, TAT OCH EMOTRANCE ……………………. 14
EFT – Emotional Freedom Techniques
Utvecklingen av EFT
Teorin bakom effekten av EFT
EFT – så här gör man
EFT plus – vårt arbetssätt
EmoTrance
TAT – Tapas Acupressure Technique
Hjärtfokusering, positiva känslor och tacksamhet

DET HANDLAR OM STRESS …………………………………………………………. 51
Stress och stresspiralen
Avstressningsövningar
Stress, oro och negativa känslor
Donna Edens dagliga energiövningar

TEMAN – LÅT DIG INSPIRERAS ………………………………………………….. 72
Rädslor och hur du blir fri från dina fobier
Oro inför framträdande, att prestera och visa upp sig
Otäcka händelser – trauma, tar du effektivt hand om
Ångest och panik
Smärtor, stelhet, migrän och känslorna inför detta
Förbättra din hälsa och ditt välbefinnande trots sjukdom
Addiktion, vanor – ovanor och övervikt
Att skjuta upp – självsabotage som skyddar dig från det som är
värre
För barn, tonåringar och föräldrar
Relationer

TIPS OCH RÅD FÖR EGET EFT ARBETE …………………………………….. 154
Nå in i problemet. Hitta kärnhändelser
Mindfull Tapping – mindful med EFT, TAT eller EmoTrance
Gnälla och klaga, älta gammalt skräp
Vad är ett problem och hur kommer jag i kontakt med det
Faktorer som gör att man inte tycks bli fri från problemet
När det tycks bli värre

HÄLSA, KÄNSLOR OCH DEN NYA BIOLOGIN ………………………………. 183
Vad styr cellerna
Stress- och traumabiologi
Tiden läker inte alla sår
Forskning på effekterna av EFT, TFT och TAT

RESURSER OCH REFERENSER ……………………………………………………. 214

Recensioner och kommentarer

EN VIKTIG BOK FÖR TERAPEUTER
En angelägen bok om en terapimetod som har allt för att radikalt kunna förändra behandlingen av psykiska problem och blockeringar; enkel att lära sig, brett användningsområde, snabb och betydligt bättre effekt än enbart samtalsterapi.

Metoden är inte bara ett verktyg för professionella hälsoarbetare, utan fungerar också som egenterapi. Författarna har gjort ett gediget arbete för att beskriva och förklara metoden och för att dokumentera det vetenskapliga stödet för den.

Det är min och många andras förhoppningar att boken ska bidra till ett genombrott för metoden i Sverige.

Ann-Mari B. Adiels, Leg. psykolog

ÄNTLIGEN HAR DEN KOMMIT!
Boken vi väntat på, en grundläggande och seriös bok om EFT och energipsykologi på svenska.

EFT är mycket effektiv när det gäller att minska all sorts stress, även djup traumatisk stress, som kan få oss att känna t ex oro eller ångest men även fysiska smärtor. Det är lätt att lära sig EFT som självhjälpsmetod, men den lämpar sig även för vårdpersonal, lärare, idrottsledare och andra som arbetar med människor.

Det har saknats en svensk bok i ämnet för både fackfolk och intresserad allmänhet. I boken beskrivs även andra effektiva metoder inom energipsykologin, såsom TAT – Tapas Acupressure Technique och EmoTrance.

Boken är lättläst och instruktiv och inbjuder till självstudier. Där finns många fallbeskrivningar i vilka läsaren kan känna igen sig som kan ge inspiration till fortsatt, fördjupande arbete.

För den som är intresserad av ?Den nya biologin? och teorierna om våra sjukdomars uppkomst och orsaker, är boken en guldgruva med sina hänvisningar till vetenskap och forskning inom området.

Författarparet Ann-Sofi och Kjell Forsberg har ett gediget kunnande inom energipsykologin och arbetar både som terapeuter och utbildare. Boken rekommenderas till alla som är intresserade av personlig utveckling eller läkning av såväl psykiska som fysiska smärtor.

Ulla Jacobsson, Järvsö, Juli 2010

EN EFTERLÄNGTAD BOK
För oss som praktiserar energipsykologi och har erfarit dess mycket positiva effekter, har det varit frustrerande att endast kunna rekommendera andra människor böcker i ämnet på engelska, vilket medfört att många intresserade varit förhindrade att sätta sig in i dessa verkningsfulla metoder på grund av språkliga hinder.

Nu har Kjell och Ann-Sofi Forsberg fyllt tomrummet och gett oss en lättläst, instruktiv bok på svenska, som jag varmt vill rekommendera. I all sin enkelhet är energipsykologi revolutionerande. Jag vill tacka Ann-Sofi och Kjell, dessa två eldsjälar, för sitt omfattande altruistiska arbete.

Edna Hinnerson, Juli 2010

EN FANTASTISK BRA BOK
“En fantastiskt bra bok, som man kan läsa om och om igen. En bok jag önskar att många upptäcker, en bok jag varmt rekommenderar. Stort tack till er.”

Christina Persson, undersköterska, Helsingborg