Center för Energipsykologi

Idrottstränare rekommenderar EFT

Brev från Pär Lindell

I mitt arbete som idrottstränare med idrott på hög nivå, anställd och tidvis engagerad inom landslagsträning har jag följt i stort sett all forskning om träning och kroppen sedan början av 1970-talet. Tidigt intresserade jag mig för mental träning och har anlitats flitigt under mina 40 år i idrottens tjänst.

För bara ett halvårsedan så kom jag i kontakt med EFT och blev fascinerad av hur fort man kunde programmera om sig vilket är väldigt tidsödande med mental träning och jag blev mycket imponerad av Kjell och Ann-Sofies kunskaper. Att de börjat som biologer skapade för mig ett mycket stor förtroendekapital. När de berättade om att problemen satt i en annan hjärnhalva än språket så förstärkte det min uppfattning om att detta kunde vara något som idrotten och vanliga människor skulle kunna ha väldigt mycket nytta av.

För tve veckor sedan genomgick jag en Radiofrekvensablation på Varde i Danmark pga. av rytmproblem i hjärtat som jag hade fått tidigare under året. Jag hade fått något som heter Takykardi (hjärtklappning) – helt ofarligt men obehagligt. Det har pågått med i snitt ca ett tillfälle i veckan sedan dess och varat från tio minuter upp till flera timmar. Jag delar det här problemet med flera procent av befolkningen och det är ett medfött hjärtfel som kan debutera i olika åldrar.
I mitt fall var det formen AVNRT och vid operation så åtgärdar de problemet och sedan är man fit for fight igen. Operation låter lite pretentiöst, men man för via ljumsken in tre ”fibrer” där man sedan när man lokaliserat var problemet ligger, bränner med ca 69 grader och det uppstår ett litet ärr som inte ska släppa igenom fel impulser som leder till hjärtklappning. Hela tillbudet (som de säger på danska) tog ca 1 tim, men då räknas all tid från att de har lagt mig på britsen till jag har kommit tillbaka på mitt rum. Själva brännandet tog 70 sek och sedan var det läkt. För att kolla att det lyckats skickar man in lite isoprenalin som stressar hjärtat och om hjärtklappningen då inte drar igång så har kardiologen hittat rätt ställe.

Nu är jag hemma och ablationen var lyckad.

… och vad är det då för märkvärdigt med detta?
Jo att sedan jag gick igenom EFT-kursen steg 1 hos Kjell och Ann-Sofi den 2 februari så har jag knackat exakt varje dag 1-2 ggr, inte missat en enda dag. Så när jag hade två veckor kvar till min operation så bestämde jag mig att knacka med fokus på den för att avdramatisera ablationen med resultat att jag inte hade den minsta orostanke för ”ingreppet” från det att min fru och jag satte oss i bilen på måndagen tills vi kom hem på onsdagen. Det fanns absolut ingen som helst oro inom mig och jag upplevde hela vistelsen i Danmark som en semester med ett intressant mål no more, no less.

Jag är väldigt glad att jag kom i kontakt med detta och hoppas att andra tar till sig detta och får lika mycket glädje av det som jag fått.

Pär Lindell